" />

Hypotheekrente omhoog?

17 december 2015

Nederlandse verzekeraars die beleggen in hypotheken met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), kunnen voorlopig niet rekenen op lagere buffereisen. Volgens de Nederlandsche Bank (DNB) passen de NHG-regels niet bij de eisen die gesteld worden in Solvency II. Dat meldt het FD vandaag na een gesprek met Thijs van Woerden, divisiedirecteur van DNB.

Als DNB door Solvency II geen erkenning geeft voor de NHG-bescherming, kan de rente op NHG-hypotheken stijgen. Ook banken lijken door internationale regels hetzelfde probleem te hebben. Van Woerden zegt tegen het FD dat DNB hier niks aan kan doen. “Het is duidelijk dat een hypotheek met NHG minder risicovol is, maar Solvency II stelt algemene eisen aan garanties. Die zijn niet specifiek toegesneden op de Nederlandse situatie. Dat is een omissie”, aldus Van Woerden. Mogelijk kan er pas vanaf 2018 een uitzondering worden gegeven voor NHG-hypotheken.

Verbond snapt er niks van
Verzekeraars hoopten dat de NHG zou leiden tot een lichte weging in de nieuwe toezichtregels en snappen niks van de plannen van DNB. “In Nederland hebben we een bijzondere hypotheekmarkt door onder andere de NHG. Europa heeft daarom ook aangegeven dat lidstaten zelf invulling mogen geven aan de Solvency II-regels. Het is dan ook opmerkelijk dat DNB dit volledig naast zich neer lijkt te leggen”, zegt Rudi Buis, woordvoerder bij het Verbond van Verzekeraars, tegen amweb. Het Verbond zegt hierin gesteund te worden door het ministerie van Financiën.

Minder concurrentie
De brancheorganisatie kan niet inschatten of verzekeraars door het besluit minder zullen investeren in hypotheken. “Het zal geen hamerslag zijn voor de verzekeraars, maar het wordt nu wel een stuk minder aantrekkelijk om te investeren in hypotheken. Dat is jammer want dat betekent minder concurrentie en uiteindelijk is de consument daarvan de dupe”, stelt Buis.

Wat vinden klanten van Hyprovide
'Een hypotheek is maatwerk, laat je niet anders wijsmaken. Hyprovide heeft ons echt perfect geholpen. Er wordt niet alleen gelet op lage rentestanden en de goedkoopste aanbieder, maar er wordt kritisch meegedacht over alle andere zaken die erbij komen kijken.'

Marcel

Contactgegevens 
Beilerstraat 24
9401 PL Assen

info@hyprovide.nl
0592-239239