" />

ABN moet mogelijk teveel betaalde rente terugbetalen

16 november 2015

Deel Huizenbezitters met een Euribor-hypotheek van ABN Amro, kunnen mogelijk een deel van de door hen betaalde hypotheekrente terugvorderen.
Dat blijkt woensdag uit een uitspraak van de rechtbank Amsterdam.

Volgens de rechter heeft de bank de hypotheekrente voor deze klanten ten onrechte verhoogd. Volgens Stop de Banken zou het in totaal om een bedrag van tussen de 30 en 65 miljoen euro gaan. Ongeveer zesduizend klanten zouden hiermee te maken hebben gehad.

Stichting Euribar en Stichting Stop de Banken startten een collectieve actie rondom de zogenoemde Euribor-hypotheken die ABN Amro en het toenmalige Fortis tussen 2005 en 2009 hebben verstrekt.

Renteopslag

Bij deze hypotheken wordt de rente maandelijks of per kwartaal afgestemd op de Euribor-rente. Dat is het rentetarief die Europese banken elkaar rekenen voor korte leningen.

In het rentetarief van de hypotheek was ook een renteopslag verwerkt. Zoals de voorwaarden toestonden, heeft de bank deze opslag tussentijds verhoogd. De rechter is het niet eens een verhoging, omdat het niet duidelijk is voor de klant. De rechter spreekt over “oneerlijke dan wel misleidende handelspraktijken”.

Zorgplicht

“ABN Amro heeft onrechtmatig jegens de leningnemers -allen consumenten- gehandeld door de op haar rustende zorgplicht niet na te leven”, staat in de uitspraak.

De rechter oordeelt dat de voorwaarden voor consumenten “onredelijk bezwarend” zijn, als zij niet de mogelijkheid krijgen om kosteloos op een andere hypotheekverstrekker over te stappen en als de opslag zonder waarschuwing wordt verhoogd.

Actie

Gedupeerde consumenten kunnen pas in actie komen als de termijn voor het hoger beroep is verstreken. Het hoger beroep moet uiterlijk 11 februari 2016 ingesteld zijn. In dat geval moeten gedupeerden wachten tot het Gerechtshof ook uitspraak heeft gedaan in het voordeel van de klanten.

ABN Amro liet aan de NOS weten het vonnis nog te willen bestuderen. Pas later wordt duidelijk of de bank in hoger beroep wil gaan.

Naar eigen zeggen ziet Stichting Euribar een eventueel hoger beroep “met vertrouwen tegemoet”. Meer dan zevenhonderd mensen hebben zich aangesloten bij de genoemde stichtingen.

Bron: NU.nl

Wat vinden klanten van Hyprovide
'Een hypotheek is maatwerk, laat je niet anders wijsmaken. Hyprovide heeft ons echt perfect geholpen. Er wordt niet alleen gelet op lage rentestanden en de goedkoopste aanbieder, maar er wordt kritisch meegedacht over alle andere zaken die erbij komen kijken.'

Marcel

Contactgegevens 
Beilerstraat 24
9401 PL Assen

info@hyprovide.nl
0592-239239