" />

ABN AMRO: WONINGMARKT BEGINT AF TE KOELEN

10 januari 2017

Ook in 2017 zal het aantal woningverkopen stijgen, maar de stijging valt met 5% beduidend lager uit dan de 20% van afgelopen jaar. Dit blijkt uit de eerste Woningmarktmonitor van ABN Amro voor 2017. Voor 2018 voorziet de bank een lichte afname van de woningverkopen.

Philip Bokeloh, econoom van het Economisch Bureau van ABN Amro: “We verwachten dat de woningmarkt in 2017 opnieuw een toename van de verkopen en hogere prijzen laat zien. Een gebrek aan woningen die te koop staan gaat wel een rem zetten op de toename van het aantal verkopen. Ook de licht stijgende hypotheekrente gaat daaraan bijdragen, omdat het woningen minder betaalbaar maakt. Bovendien is het voor starters steeds lastiger een huis te kopen, omdat de prijzen zijn gestegen en hypotheeknormen strenger zijn. In 2018 leidt dit volgens ons tot een lichte daling van de woningverkopen.”

Uitgestelde woningaanschaf
Veel huizenbezitters hebben de afgelopen jaren een woningaanschaf uitgesteld, onder andere vanwege restschuldproblemen. Door de recente waardestijging van hun woning, kunnen zij zich nu alsnog op de woningmarkt begeven. Het Economisch Bureau verwacht dat de inhaalvraag in 2017 aanhoudt en het aandeel van doorstromers in de verkopen verder toeneemt. Bokeloh: “Toch zien we de verkoopstijging in de meeste provincies al afvlakken. Dat komt vooral omdat het woningaanbod achterblijft bij de vraag, want het is voor woningzoekers steeds lastiger een huis te vinden dat aansluit bij hun woonwensen.”|

Plafond aan prijsstijging
De economen van ABN Amro denken dat de prijsstijging in 2017 onverminderd hoog blijft, net als in 2016 met 5%. Ze verwachten dat de prijzen in 2018 minder hard zullen stijgen (met 3%). Volgens Bokeloh zit er een plafond aan de prijsstijging. “Naarmate de rente verder oploopt, wordt het moeilijker om een huis te kopen. De hypotheeknormen zijn de afgelopen jaren aangescherpt. Omdat de rente toen daalde, had dat weinig effect op de prijsontwikkeling. Als de rente stijgt, verandert dat. Daarom verwachten we dat de prijzen in 2018 minder hard zullen stijgen”, aldus de econoom.

Wat vinden klanten van Hyprovide
'Een hypotheek is maatwerk, laat je niet anders wijsmaken. Hyprovide heeft ons echt perfect geholpen. Er wordt niet alleen gelet op lage rentestanden en de goedkoopste aanbieder, maar er wordt kritisch meegedacht over alle andere zaken die erbij komen kijken.'

Marcel

Contactgegevens 
Beilerstraat 24
9401 PL Assen

info@hyprovide.nl
0592-239239